top of page

קלט ופלט

קֶלֶט - התקן קלט (input device) מאפשר למשתמש ליצור קשר עם המחשב: להכניס לו מידע ולתת לו פקודות. התקני קלט לדוגמה: מקלדת, עכבר, מיקרופון או מצלמה.
פֶלֶט: התקן פלט (output device) מאפשר למחשב ליצור קשר עם המשתמש: להציג מידע על המסך, ליצור הדפסה או קול. התקני פלט לדוגמה: מסך המחשב, רמקולים ומדפסת.
מטלה:
הכינו מצגת בת 3 דפים
דף 1 : כותרת: קלט ופלט, שם התלמיד
דף 2: כותרת קלט - בדף זה הוסיפו תמונות של מכשירים ואביזרים המשמשים כקלט
דף 3- כותרת פלט - בדף זה בוסיפו תמונות של מכשירים ואביזרים המשמשים כקלט.

צורת התקשורת של המשתמש עם המחשב היא בעזרת מערכת הפעלה, שהיא תוכנית המנהלת את כל הפעולות המתבצעות במחשב. מערכת ההפעלה מהווה ממשק בין המשתמש לבין חומרת המחשב, אך הצורה שבה המשתמש יתקשר איתה ו"יכניס" נתונים אליה אלו אמצעי הקלט והפלט.

אמצעי קלט(device Input):

התקן או ציוד היקפי במחשב המשמש לתרגום נתונים לשפה המובנת על ידי המחשב השפה הבינארית. נתונים אלו ישמשו כנתוני קלט בתהליך העיבוד במחשב. לדוגמא- מקלדת, עכבר, סורק וכו'.

אמצעי פלט(device Output):

התקן במחשב המשמש לתרגום תוצאת העיבוד לדרך שתהיה ברורה למשתמש. לדוגמא: רמקולים, מסך, מדפסת. תפקידם של רכיבים אלו הוא למעשה לקשר בינינו לבין המחשב – באמצעותם אנחנו יכולים לתקשר עם המחשב, להזין לו נתונים ולקבל את תוצאת העיבוד בצורה שנוכל להבין. בסופו של דבר, המחשב "מדבר" בשפה הבינארית. אנחנו לא יכולים להזין לו נתונים ישירות בשפה הזו – ובאותה מידה, גם אם נקבל את התוצאות בשפה הזו, לא נוכל להבין אותן.

אמצעי הקלט והפלט עומדים כמתווך בינינו לבין המחשב, מתרגמים את השפה שלנו (לחיצה על אייקון על גבי המסך) נתונים שהמחשב יכול להבין, הנתונים האלו מגיעים למעבד, הוא נותן תוצאה שמגיעה לאמצעי הפלט בצורה שנוכל להבין (תמונה על המסך, פלט מהרמקולים).

אמצעי קלט פלט נפוצים:

עכבר (Device Pointing\Mouse) :רכיב שהוא אמצעי קלט, המשמש לתנועה על גבי המסך ולסימון ובחירת אובייקטים באמצעות הקשה על אחד ממקשיו. קיימים סוגים שונים של עכברים כגון: עכבר כדורי, עכבר עט, עכבר אופטי וכו'. סוגי חיבורים נפוצים - 2\PS או USB.

מקלדת (Keyboard) רכיב הקלט העיקרי של המחשב. ניתן לתפעל את המחשב ללא העכבר כלל)אך לא ניתן לתפעל את המחשב ללא המקלדת. המקלדת משתמשת להזנת נתונים, הוראות, מתן פקודות לביצוע פעולות שונות במחשב, ולניווט בין האפשרויות השונות בתוכנות הרצות על המחשב. המקשים של המקלדת מסודרים בשורות כאשר מתחת למקשים פרושות שתי רשתות בעלות נקודות מגע נפרדות לכל מקש. כאשר לוחצים על מקש הוא נוגע בשתי הרשתות והבקר מזהה את הלחיצה. לכל מקש יש "קוד סריקה" שמצביע על מיקום המקש הספציפי כך שהמחשב ידע לזהות אותו. סוגי חיבורים נפוצים - 2\PS או USB.

צג (Screen): אמצעי הפלט העיקרי של המחשב. לרוב, גם פעולות הקלט שיבצע המשתמש יוצגו על הצג, כך נוצר דו שיח בין המשתמש למחשב. קיימים סוגים שונים של מסכים כגון: מסך CRT ,מסך LCD וכו'.

מסך מגע הינו אמצעי קלט ופלט ביחד. סוגי חיבורים נפוצים - VGA או DVI או HDMI.

מדפסת (Printer): המדפסת היא אמצעי פלט, שמפיק מסמכים או תמונות על דפים. סוגי חיבורים נפוצים - LPT או USB ,ישנן גם מדפסות המתחברות בחיבור אלחוטי דרך Bluetooth או wifi.

סורק (Scanner): התקן קלט המאפשר לסרוק מסמך או שרטוט, ולהעבירו כקובץ למחשב בסורק קיים רכיב הקולט את האור שמוחזר מהדף הנסרק וממיר אותו לאות חשמלי. מדובר בשורה ארוכה של קולטי אור שכל אחד מהם אחראי על פיקסל יחיד בסריקה. סוגי חיבורים נפוצים - USB.

רמקולים: אמצעי פלט שמפיק מוסיקה, מתחברים לחלקו האחורי של המארז. סוגי חיבורים נפוצים - 5mm.3 .לרוב, צבע החיבור הוא ירוק בהיר.

מתוך חוברת מבוא לחומרה האקדמיה הצה"לית למקצועות חיל התקשוב המחשב וההגנה בסייבר

bottom of page